Amíg elkészül a vb –keret elemzése és amíg a kezdősípszó el nem hangzik Dél-Afrikában, addig megemlékezünk csapatunk legfényesebb vb szerepléseiről. Mindig öröm felidézni a német világbajnoki szereplés legfényesebb momentumait, főleg azokra a világbajnokságokra szorítkozva, ahol összejött az éremszerzés. Annál inkább öröm nekem elkészíteni ezt a posttot, mert a vb sikerekről pl. A La Furia Roja vagy a Strandfocista dinamitok és a többiek vajmi keveset tudnának írni.

 

1934 – Olaszország

Ez volt az első világbajnoki részvétele csapatunknak és rögtön örülhettünk is a bronzéremnek.

Nem volt könnyű eljutni eddig , hiszen a háborús vereség utánni sokkból kezdett ébredezni a német társadalom, és nemzetiszocializmus egyre nagyobb térnyerése a belpolitikában sötét árnyéként kezdett vetülni nemcsak egész Németországra hanem Európára is.

Pedig az első világháború előtt a hollandok elleni barátságos mérkőzések alatt (1912 és 1914) még a taps is felcsattant a holland szurkolótáborban a német csapat játéka láttán (Ma csak maximum köpnek egyet).

Aztán a világháború nem csak Európa politikai, hanem futballtérképét is átrajzolta. A politikai izoláció jegyében a barátságos mérkőzések lejátszása szinte lehetetlennek tűnt. Egyedül Svájc mutatott hajlandóságot 1920-ban egy barátságos mérközésre, amire a britek, farnciák és belgák egyből bojkottal fenyegetőztek. Mituán Svájc nem hagyta magát befolyásolni, az angolok (már akkor is nagy volt a barátság) Németország kizárását követelték a FIFA-nál. A követelés elutasítása után az angolok kiléptek a szervezetből.

Az 1920-as évek végére kezdett normalizálódni a helyzet, amit az 1928 –as olimpia részvétel is jelzett. Amszterdamban Svájc 4-0 –s legyőzése után a későbbi győztes „uruk” megállj parancsoltak (1-4).


1928-as német válogatott, Amszterdam

 

Az 1930-as német –francia barátságos meccs is a germánokkal szembeni enyhülés jele volt (miután a franciák kivonták csapataikat a Rajna-vidékről) , habár a (szimpatikus) francia zsurnaliszták még mindig rohamkatonáknak (Sturmsoldaten) titulálták a német játékosokat.

Több más európai csapattal egyetemben az  1930-s vb-re pusztán anyagi gondok miatt el sem utazott a válogatott, a DFB egyszerűen nem tudta előtermeteni a szükséges anyagiakat. A nagy gazdasági világválság még plusszban rákontrázott erre.

 

Ez is Uruguay,1930
 
Mivel az Argentína-Uruguay döntő előtt nem tudták eldönteni melyik labdával játszanak a felek, ezért az elsőben egy argentín bőrt , a másodikban egy uruguayit rúgtak.
 
A francia-argentín meccset a bíró 6 perccel korábban lefújta, éppen akkor mikor a francia játékos ziccerben az argentín kapura tört. A csatár már az öltözőben volt amikor megtudta, hogy a meccs mégis folytatódik. Idegességében elájult.
 
Nem volt egyetlen döntetlen sem a vb során és azóta sem játszott két dél-amerikai csapat döntőt.

1920 és 1933 között a német csapat 23 győzelem , 13 döntetlen mellett 19 vereséget könyvelhetett el. Ez a mérsékelt teljesítmény is elősegítette a német foci szétforgácsolódását és a szövetségen belüli széthúzást. Az akkori befolyásos focivezérek mindig a saját tartománybeli játékosaikat akarták a válogatottban szerepeltetni.

Ezen előzmények ellenére szinte csodával ért fel az 1934-es világbajnoki szereplés.   

         

Az 1934-es világbajnokság már nem volt olyannyira csonka, mint a három évvel azelőtti. Legalábbis, ami a résztvevők számát jelentette. Mert amúgy az olaszországi tornára egyrészt a címvédő Uruguay nem jött el, a Argentína és Brazília pedig nem a legerősebb garnitúrával érkezett. Rajtuk kívül mindössze Egyiptom és az USA volt Európán kívüli.

Ez volt az első, ám nem utolsó torna, ahol európaik alkották a legjobb négy mezőnyét. A mieinknek nem volt nehéz dolga, hogy kijussanak. Csak Luxemburgot kellett megverni.  9-1-re sikerült, Joseph Rasselnberg és Karl Hohmann triplázni is tudott. Franciaország is a csoportban volt még, de miután ők is legyőzték Luxemburgot, eldőlt a két továbbjutó kiléte. Sima ügy volt.

A világbajnokságon előbb Belgiumot verte  5-2-re a válogatott. A mérkőzés érdekessége Admund Cohen mesterhármasa volt, amely a vb-k történetének első klasszikus ‘Hattrick’ –je.

1934. 05. 27., Firenze  

                 NémetországFlagge Belgiens Belgium  5:2 (1:2)

 A negyeddöntőben a svédek következtek, Karl Hohmann duplája segített a sikerben. Ahogy a belgák ellen, most is a 2. félidőben kapcsolt rá a csapat, amely a küzdenitudását már akkor is csillogtatta. A svédek nem igazán tudták veszélyeztetni a német sikert.

     1934.05.31, Milánó  Flagge von GER-1933            

NémetországFlagge Schwedens Svédország  2:1 (0:0)

 

Az esélyesebb csehek ellen nem sok sansz mutatkozott. A sérült Hohmann nélkül felálló Németország Kress kapus potyáinak is köszönthetően sima 3-1-re  kikapott a csehektől. Nejedly mesterhármast ért el, és az akkori Reichpost is elismerően írt a csehek teljesítményéről : A játék minden elmében felülmúlták a csehek a csapatunkat“.

1934.06.03, Milánó             Flagge Tschechiens

Csehszlovákia      Flagge von GER-1933 Németország   3:1 (1:0)

 

A német válogatott a bronzmeccsen vigasztalódott. Nápolyban 3-2-re győztük le a Wundermannschaftot.  A meccs embere Ernst Lehner volt, aki duplázni tudott.

1934.06.07 , Nápoly   Flagge von GER-1

Németország         Flagge Österreichs Ausztria          3:2 (3:1)

 

 

 

A bronzmeccsen így állt fel a német válogatott: Jakob, Janes, Busch, Zielinski, Münzenberg, J. Bender, Lehner, Siffling, Conen, Szepan, Heidemann.
 
Kinn volt még a tornán: Kress, Haringer, Schwartz, Gramlich, Hohmann, Noack, Kobierski. A szövetségi kapitány Otto Nerz volt.
 
A vb sikert természetesen a náci propangda felhasználta a nemzeti identitástudat és a kollektív sikerélmény erősítésére. 1935–ben 16 barátságos mérkőzést játszottak , általában a gyengébb ellenfelek ellen a biztos siker tudatában, hogy ezzel is a náci legyőzhetelenségi mítoszt hirdessék. Az biztos hogy nem a labdarúgás arany oldalaira kívánkoznak ezek az évek.
 
Végezetül a korszak lezárásaként megemlítendő, hogy az 1936-s olimpián vereséget szenvedett a csapat a Norvégiától (0-2) , így a hazai aranyérem reménye végleg elszállt. Ez volt a német válogatott utolsó olimpia szereplése és az első meccs amit a Führer személyesen megtekintett. A hitleri retórzió nem maradhatott el. Otto Nerz-nek, a sikeredzőnek mennie kellett.
 
Helyette a Tennis Borussia Berlin volt edzője, egy bizonyos Sepp Herberger ült le a kispadra, de ez már a második post a berni csoda története….
 
 
A Wundermannschaft
 
Nem a németekre utal a kifejezés, hanem a 30-as évek  osztrák válogatottjára. Bizony a sógoroknak is volt egy aranycsapatuk még jóval Prohaszkáék elött.  Ez a csapat kezdte játszatni a totális futballt , amelyben a játékosoknak nem volt kötött helyük, csapatként mozogtak együtt, azaz mindenki támadott és mindenki védekezett.
 
Ezt a taktikát később (70-s évek eleje) az Ajax tökélyre fejlesztette és ezzel a Bayern előtti időszak királya volt Európában, zsinórban három BEK-t nyertek, de a 74-s vb-t elbukták a németek ellen,  ahogy a Wundermannschaft is a 34-s vb bronzmeccsét.
 
 
Az osztrák Wundermannschaft
 
A Wunderteam, ahogy akkoriban az osztrák sajtó is nevezte, 14 mérkőzésen (más források 12-t említenek) maradt veretlen 1931 és 1933 között.  Az újdonságnak számító 2-3-5 –ös felállásban az alábbiak játszottak: Hiden - Schramseis (Rainer), Blum(Sesta) – Braun(Mock), Smistik (Hofmann), Gall (Nausch) – Zischek, Gschweidl, Sindelar, Schall, Vogl. A szövetségi kapitány, Hugo Meisl volt. Ebben az összeállitásban sikerült 1932-ben az Európa-Kupát is elhódítani.
 
1933-ban már jelentkeztek a bomlás jelei a csapaton belül a Csehszlovákia elleni vereség után (1-2). A csodakapus Rudolf Hiden a Wiener AC –t otthagyva 80.000 frankért Párizsba szerződött, sokan követve példáját nem csak Ausztriát hanem a nemzeti csapatot is otthagyták. Ez a meggyengült csapat ennek ellenére is esélyesként utazott az 1934-es világbajnokságra de az elődöntőbeli ,olaszok elleni 1-0 vereség után a bronzmérkőzésre már szétesett.  Már akkor is bebizonyosodott, hogy csodacsapatok nem léteznek.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: vb 1934 wundermannschaft

A bejegyzés trackback címe:

https://gutenmorgenafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr722059025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása