Kicsit tudathasadásos ez az állapot (nem a tegnap este sörözés miatt...), írni kell a közelgő vb –döntös évforduló kapcsán az 1954-s német vb-szereplésről magyarként egy német szurkolói blogra. Nehéz de probálok érzelemmentesen csak a tényekre szorítkozni.  Érdemes felidézni hogyan jutottunk el a bizonyos „Mercédeszes” magyar-német döntőig 1954-ben.

 
A selejtezők:
 
Egész sima volt a selejtező  a norvégok és az akkor még létező Saar-vidék ellen. Németországnak vita nélkül ott volt a helye a világbajnokságon.
 

1. Csoport

Végeredmény
Helyezés    
Csapat
Gólarány
Pont
1
Németország
12 : 3
8
2
Saar-vidék
4 : 8
3
3
Norvégia
4 : 9
2
 
Eredmények:

1953.06.24
Oslo
Norvégia
Saar-vidék
2:3 (2:2)
1953.08.19
Oslo
Norvégia
Németország
1:1 (1:1)
1953.10.11
Stuttgart
Németország
Saar-vidék
3:0 (1:0)
1953.11.08
Saarbrücken
Saar-vidék
Norvégia
0:0
1953.11.22
Hamburg
Németország
Norvégia
5:1 (1:1)
1954.03.28
Saarbrücken
Saar-vidék
Németország
1:3 (0:1)


 
  
B csoport
 
A bombaerős magyar válogatott csoportgyőzelme nem volt kérdéses. A németek a 14 napos München-Grünwald-i edzőtáborozás után a törökök ellen Fritz Walter vezetésével 0-1 –ről fordítottak 4-1-re.
 
A furcsa kiírásnak köszönhetően (Akkoriban még nem döntött a gólarány a csopoton belüli helyezésekről.) Sepp Herberger tisztában volt vele, hogy akármilyen arányban is veszítenek Magyarországgal szemben, továbbjuthatnak a kvartettből, csupán a korábban legyőzött törököket kell még egyszer megverniük. Ennek megfelelően legjobbjait nem küldte pályára: a döntőben szerepelt német együttes hat helyen különbözött attól, amelyik nyolcat kapott a magyaroktól két héttel korábban.
 
Liebrich teljesen ráállt Puskásra és 3-4 durva belépő után szétrúgta a lábát.  Öcsi a következő két mérkőzésen nem játszhatott. A belépő után emberhátrányban játszottak a magyarok egy fél órát, amit a német csapat nem tudott kihasználni és csak két gólt tudott szerezni. A vége 8-3 –lett Hidegkutiéknak.
 
Az újrajátszás a törökök ellen sima német győzelmet hozott, így készülhettünk a negyeddöntőre.
 
Csapat
Pont
Mérk
Gy
D
V
G+
G-
+/-
Magyarország
4
2
2
0
0
17
3
+14
NSZK
2
2
1
0
1
7
9
-2
Törökország
2
2
1
0
1
8
4
+4
Dél-Korea
0
2
0
0
2
0
16
-16
 
 
június 17. Hardturm stadion, Zürich
Magyarország
9–0
Dél-Korea
Puskás 11', 89'
Lantos 17'
Kocsis 24', 35', 50'
Czibor 58'
Palotás 76', 83'
(4–0)
 
 június 17. Stade de Suisse, Wankdorf stadion, Bern
NSZK
4–1
Törökország
Schäfer 12'
Klodt 51'
O. Walter 60'
Morlock 84'
(1–1)
Suat 3'
 
június 20. St. Jakob stadion, Bázel
Magyarország
8–3
NSZK
Kocsis 2', 21', 68', 78'
Puskás 17'
Hidegkuti 52', 55'
Tóth J.75'
(3–1)
Pfaff 25'
Rahn 78'
Herrmann 84'
 
június 20. Charmilles, Genf
Törökország
7–0
Dél-Korea
Suat 10', 30'
Küçükandonyadis 24'
Sargun 37', 64', 70'
Keskin 76'
 
Újrajátszás:                                
 
1954.06.23, Zürich
                                     
Törökország             2:7 (1:3)      Németország
 
 
Negyeddöntő :
 
A jóval esélyesebb Jugoszlávia ellen egy szerencsés öngóllal szerzett vezetés után sikerült kibekkelni a jugó rohamokat (Toni Turek szenzációs védéseivel). A végén egy kontra végén még Rahn is beköszönt, így meglepetésre a németek készülhettek az elődöntőre. Kezdett beérni Sepp munkája.
 
                           1954. június 27. Charmilles stadion
 
                                    NSZK         2–0             Jugoszlávia
       Horvat 10' (ög)
       Rahn 86' (1–0)
 
Elődöntő:
 
Turek ismét legyőzhetetlen volt. A 2. Wundermannschaft-on is sikerült átgázolnia a németeknek, Fritz és Ottmar Walter vezérletével lemosták a sógorokat.
 
                                        június 30. St. Jakob stadion, Bázel
       NSZK                         6–1 (1-0)              Ausztria                                                                                                                         
Schäfer 31'                                         Probst 52'                                        Morlock 47'
F. Walter 56' (te), 65' (te)
O. Walter 61', 89'
 
 
A döntő:  
 
 
Ez az amire Irapuato mellett mi magyarok nem akarunk emlékezni, viszont a németeknek maga a csoda volt. Sepp Herberger a mérkőzés elött 0 % esélyt adott csapatának , hacsak nem esik az eső és láss csodát esett…. No comment.
 
                     1954. július 4. Wankdorf stadion, Bern

            NSZK               3-2 (2-2)                     Magyarország

                               
Morlock 11'                                                               Puskás 6'
Rahn 18', 84' (2-2)                                                      Czibor 9'
 
A szakadő eső (amit már akkor is csak Fritz Walter-időjárásának neveztek a németek, mivel a Nationalelf csapatkapitánya kifejezetten szeretett ilyen körülmények között futballozni), amihez a németek jobban tudtak alkalmazkodni a siker egyik összetevője volt, köszönhetően Adi Dassler (az Adidas megalapítója) csavaros stoplijainak.
Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy míg a magyar együttes korántsem volt teljesen egységes, addig a germánoknál valódi csapatszellem uralkodott: ahogy Sepp Herberger mondta, a pályán 11 barát futballozott.
 
 
Morlock szépítő gólja.
 
A győzelem pedig sokkal többet jelentett az NSZK számára egy egyszerű világbajnoki címnél - ahogyan a magyar, úgy a német futballt is alapjaiban határozta meg ez a mérkőzés, és nem túlzás kijelenteni, hogy a berni összecsapás a sportág történetének társadalmi-szociológiai szempontból talán legfontosabb találkozója volt. Ahogyan nálunk a vereséget kapcsolatba hozzák az 1956-as forradalommal, addig a németeknél több neves társadalomtudós állítja: a világbajnoki döntő megnyerése volt a modern Németország megszületésének pillanata. A meccs közvetítését rádión hallgató milliók (Herbert Zimmermann legendássá vált mondatait azóta kiadták CD-én is) a második világháborút követően először érezhették azt, hogy a német nemzet igenis ér valamit, és az egész országon hatalmas eufória lett úrrá. Sokan ezt tulajdonítják a háború utánni német gazdasági csoda indítómotorjának.
 
 
A lefújás után.
 
Azok az erények pedig, amik Sepp „Mourinho” Herberger csapatát a végső diadalra vitték, a mai napig a germán nemzetet meghatározó sztereotípiák közé tartoznak: a csapategység, az utolsó leheletig tartó küzdelem és a fegyelem manapság is előkerül minden egyes, német csapat által játszott meccsnél. Ez az érzés immár kitörölhetetlen a német labdarúgásból, amely számára az 1954-es világbajnoki cím a fellendülés kezdetét jelentette.
 
 
A film:
 
A történet természetesen nem úszta meg a megfilmesítést sem. Peter Kasza könyvét Sonke Wortmann vitte a vászonra 2003-ban.
 
 
A történet röviden az alábbiakról szól: 1954 nyarán hazatérnek a német hadifoglyok a Szovjetunióból. Köztük van Richard, a 11 éves Matthias édesapja is. A kisfiú, aki édesanyjával, nővérével és fivérével él együtt, Richard távolléte miatt apapótlékot keresett és talált Helmut Rahn focistában. Az apa hazatérése árnyékot vet az addig boldog család életére: a megtört férfi nehezen alkalmazkodik a mindennapokhoz, és szigorúságával saját családját is elidegeníti magától. Richard a focit, sőt a Svájcban megrendezett világbajnokságot is értelmetlen dolognak tartja. Matthias azonban szeretné élőben megnézni bálványozott játékosát, akit beválogattak a német csapatba. Elkezdődik a világbajnokság döntője, a Magyarország - Németország meccs...
 
A rendező ,  Sonke Wortmann jegyzete:

"A háború utáni Németország történetében két napról tudja minden német pontosan, hol tartózkodott akkor: az egyik a berlini fal leomlása, a másik a válogatott meglepetésszerű győzelme a világbajnokság 1954. július 4-i döntőjében, melyet azóta is a berni csodaként emlegetnek. 3:2 - Németország világbajnok lett, és az egész nemzet örömmámorban úszott. De e történelmi pillanatot nemcsak a focicsapat győzelme feletti öröm, hanem egyfajta kollektív boldogság is áthatotta, mely bíztató felszabadultságot hozott a Harmadik Birodalom sötét évei után."


 
Sepp Herrberger:
 
Végezetül nézzük mi történt „csodatévő” Herberger-rel a világbajnokság után.  
Hazatérve Sepp Herbergert és csapatát nemzeti hősként ünnepelték. Később azonban egyre többször bírálták Herbergert és módszereit, főleg amikor a válogatott 1962-ben a chilei világbajnokságon rosszul szerepelt. A helyzet végül odáig fajult, hogy 1964. május 12-én a Német Futballszövetség leváltotta a szövetségi kapitányi posztjáról.
 
A késöbbiekben már nem vállalt edzöi munkát, 1977. április 28.-án 81 évesen Mannheim-ben hunyt el az edzőlegenda.
 
 
 Az akkori Mourinho, Sepp Herberger.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vb bern 1954

A bejegyzés trackback címe:

https://gutenmorgenafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr222059301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása